Laatste projecten

oekraine-kieskompas

Stemhulp voor het Oekraïne-
referendum 2016

Referendum over de
associatieovereenkomst
EU-Oekraïne

usa-kieskompas

Stemhulp voor Amerikaanse verkiezingen 2016

Voor zowel de voorverkiezingen als de presidentiele verkiezingen van de Verenigde Staten heeft Kieskompas een stemhulp ontwikkeld waarbij...

UK-eletions

Stemhulp voor Britse verkiezingen 2015

Kieskompas heeft voor de verkiezingen van de Verenigd Koninkrijk..

israel-last-project

Stemhulp voor Israëlische verkiezingen

Voor de derde keer heeft Kieskompas een tool gemaakt voor de Israëlische verkiezingen.

debat

Levend Kieskompas
in de Klas

Kieskompas presenteert een uniek en vernieuwend concept voor middelbare scholen: Levend Kieskompas in de Klas.

Alles

Nieuws

Column André

Ook een stemhulp voor het Oekraïnereferendum

Op 6 april 2016 kunnen Nederlanders in een referendum stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Lang niet iedereen weet dat dit referendum wordt gehouden of waar het Oekraïnereferendum echt over gaat. Om kiezers te helpen een gefundeerd oordeel te vormen heeft Kieskompas, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, samen met Nederlandse politicologen een Referendum-Kieskompas ontwikkeld. Het Referendum-Kieskompas geeft inzicht in het Oekraïneverdrag, en een persoonlijk stemadvies. Het Referendum-Kieskompas is te raadplegen op de website van Kieskompas.

kieskompas Oekraïnereferendum

Inzicht in het verdrag met Oekraïne en het Oekraïnereferendum

In het Referendum-Kieskompas staan dertig heldere stellingen over de belangrijkste onderwerpen die in het verdrag tussen de EU en Oekraïne geregeld worden. “Natuurlijk komen zowel de argumenten van de voor- als tegenstanders in gelijke mate aan bod,” vertelt André Krouwel, politicoloog aan de VU en oprichter van Kieskompas. “Na het invullen van het Referendum-Kieskompas weet je meer over een groot aantal onderwerpen in de associatieovereenkomst. Zo krijgen kiezers meer inzicht.” Per stelling wordt extra achtergrond informatie gegeven en verwezen naar relevante passages in het verdrag. De stellingen zijn ontwikkeld door een academisch team van experts op het gebied van de Europese integratie, kiesgedrag, publieke opinie en referenda.

Persoonlijk stemadvies op maat

Naast het informeren van kiezers geeft het Referendum-Kieskompas ook een genuanceerd stemadvies. Na het beantwoorden van de dertig stellingen krijgen de invullers een percentage te zien van in welke mate ze voor en tegen de associatieovereenkomst zijn. “Daarnaast kunnen ze aangeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden, en meer specifiek bekijken met welke delen van het verdrag zij het eens of oneens zijn,” aldus Krouwel. “Als je het Referendum-Kieskompas invult krijg je dus een op maat gemaakt, persoonlijk stemadvies.”

Landelijke samenwerking

Ook bij dit referendum werkt Kieskompas weer samen met Ipsos om de opinies van Nederlanders scherp in kaart te brengen. Van de bevindingen zal verslag worden gedaan in Trouw en een groot aantal kranten in het buitenland.

Kieskompas ontwikkelt stemhulp voor Amerikaanse verkiezingen

Kieskompas, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft een stemhulp ontwikkeld om Amerikaanse kiezers te helpen een weloverwogen keuze te maken bij de aankomende presidentiëlevoorverkiezingen. In samenwerking met Trouw heeft Kieskompas nu ook een Nederlandse versie van deze stemhulp gemaakt. Nederlanders kunnen nu dus ‘meekijken en meedoen’ met de Amerikaanse verkiezingen. Ook kunnen Amerikanen in Nederland gebruik maken van het kieskompas. Zij krijgen zo een beter inzicht in de issues die spelen in de VS en leren bovenal de standpunten van de verschillende presidentskandidaten beter kennen. De Nederlandse versie van het Kieskompas voor de VS is te vinden op: usa.kieskompas.nl

Welke Amerikaanse presidentskandidaat staat het dichts bij u?

Actueel en accuraat stemadvies

De eerste primary vindt plaats in Iowa op 1 februari. Tijdens deze voorverkiezingen kunnen Amerikanen per staat kiezen voor de uiteindelijke kandidaten die op 8 november 2016 mogen strijden voor de plek in het Witte Huis. In de aanloop naar de uiteindelijke verkiezingen zullen kandidaten afvallen. Het Kieskompas voor de VS past zich aan deze ontwikkeling tijdens de gehele campagneperiode. Gebruikers kunnen zo in deze dynamische verkiezingen telkens weer een accuraat stemadvies krijgen.

 

Kieskompas laat de belangrijkste issues zien

In het Kieskompas voor de VS beantwoorden kiezers dertig stellingen over de belangrijkste verkiezingsthema’s, die daarna worden vergeleken met de stellingen van alle kandidaten Zo kunnen kiezers zien met welke kandidaat zij het het meeste eens zijn en welke kandidaat inhoudelijk het verst van hen afstaat. Vervolgens kunnen kiezers alle standpunten met één klik tot in detail bekijken.

Veel issues zullen Nederlanders bekend voorkomen. Ook is op dit moment in de VS een hevig debat gaande over het betaalbaar houden van de zorg en wat te doen met de vele migranten die de VS binnenkomen. Op veel issues is een duidelijke polarisatie te zien tussen de Democraten en de Republikeinen. Onderling verschillen de kandidaten per partij echter ook. Waar Donald Trump sterk tegen immigratie is en moslims zelfs wil uitzonderen bij grenscontroles, zijn andere kandidaten hierover gematigder.

Ook in de VS werkt Kieskompas samen met gerenommeerde wetenschappers, zoals onder andere John Carey (Dartmouth College), Christopher Wlezien (Temple University) en Timothy Hagle (University of Iowa). Zij zijn onderdeel van het academische team dat samen met André Krouwel, oprichter van Kieskompas en VU-politicoloog, onderzoek doet naar de opinies van de Amerikaanse kiezers en de dynamiek tijdens de campagneperiode.

Kieskompas ontwikkelt stemhulp voor Portugese parlementsverkiezingen

Kieskompas ontwikkelt stemhulp voor Portugese parlementsverkiezingen

Op 4 oktober gaan de Portugezen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Kieskompas, verbonden aan de VU, ontwikkelde een stemhulp om Portugese kiezers te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Het Kieskompas is te vinden op: www.bussolaeleitoral.pt. Kieskompas onderzoekt via deze stemhulp samen met Portugese wetenschappers het gemoed van de Portugese kiezer.

Verkiezingen in een tijd van langdurige crisis
De Portugese verkiezingen vinden plaats in een langdurige tijd van crisis en economische onzekerheid. Dat is ook duidelijk te merken aan de onderwerpen die voor kiezers belangrijk zijn in deze verkiezingen: werkloosheid, bezuinigen en de penibele economische situatie. De Portugese politieke partijen zijn het vooral oneens over hoe de crisis moet worden aangepakt: door bezuinigingen op de sociale zekerheid of door belastingen te verhogen om meer te kunnen investeren.

Kieskompas laat de belangrijkste issues zien
In het Kieskompas voor Portugal beantwoorden kiezers dertig stellingen over de belangrijkste verkiezingsthema’s, waarna zij worden geplaatst in het Portugese politieke landschap te midden van alle deelnemende partijen. Zo kunnen kiezers zien met welke partij zij het het meeste eens zijn en welke partij inhoudelijk het verst van hen afstaat. Vervolgens kunnen kiezers alle partijstandpunten met één klik tot in detail bekijken.

Kieskompas doet samen met Portugese collega’s onderzoek
Ook in Portugal werkt Kieskompas samen met gerenommeerde wetenschappers. Marina Costa Lobo van de Universiteit van Lissabon leidt het academische team dat met het Kieskompas onderzoek doet naar het gemoed van Portugese kiezers in deze cruciale verkiezingen. Het onderzoek probeert vooral te achterhalen hoe boos, verontrust of juist optimistisch Portugese kiezers zijn over de economische situatie. Daarnaast werkt Kieskompas ook samen met mediapartners om kiezers op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen in de publieke opinie, gebaseerd op de antwoorden van bezoekers van het Kieskompas. De vooraanstaande Portugese krant Expresso zal verslag doen van deze ontwikkelingen en zo kiezers in Portugal informeren over wat de kiezers de belangrijkste kwesties vinden tijdens de verkiezingscampagne.

Invloed van rapmuziek op Nederlandse jongeren

Kieskompas en de Vrije Universiteit doen momenteel onderzoek naar de invloed van rapmuziek op Nederlandse jongeren. O.a. op FunX kunnen jongeren de bijbehorende hiphop-enquête invullen.

De afgelopen jaren doken vaak uitslagen van Amerikaanse hiphoponderzoeken op, maar nu gaan ze in Nederland op zoek naar antwoord op de vraag: Welke invloed heeft rap muziek op de overtuigingen van Nederlandse jongeren?

Kieskompas Verenigd Koninkrijk 2015

Op donderdag 7 mei zullen de verkiezingen voor een nieuw parlement gehouden worden in het Verenigd Koninkrijk. Het belooft een zeer nauwe race tussen de conservatieven van premier Cameron en de Labour-partij onder leiding van Ed Milliband zijn. De Conservatieven worden geconfronteerd met hevige concurrentie van UKIP, terwijl Labour leider Milliband wordt bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan populaire beroep.

Screen Shot 2015-04-22 at 12.14.50

De meest controversiële kwesties hebben momenteel te maken mat immigratie en het EU-lidmaatschap,  maar de economische crisis speelt een grote rol deze verkiezingen. Zo is het Brits electoraat bijvoorbeeld diep verdeeld over hogere belasting voor de vermogende Britten.

 

Kieskompas promoot Election Compass – http://uk.electioncompass.org – in samenwerking met de Britse media organisatie Local World. Local World is een van de grootste uitgevers regionale gedrukte kranten in het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 100 kranten en meer dan 70 nieuwssites.

De analyses die Kieskompas op basis van gebruikersinformatie heeft ontwikkeld zijn gepubliceerd op de websites.

Screen Shot 2015-06-01 at 15.31.52

Voorbeeld van Kieskompas analyse voor media partner

 

Kieskompas voor Parlementsverkiezingen Israël

Parlementsverkiezingen Israel 2015

 

Op 17 maart gaat Israël naar de stembus om een nieuw parlement (de Knesset) te kiezen. Om de Israëlische kiezers te helpen met het maken van een gefundeerde keuze heeft Kieskompas van de VU een speciale online stemhulp voor deze verkiezingen ontwikkeld.

Het Kieskompas voor de Israëlische parlementsverkiezingen staat online en is beschikbaar in het Hebreeuws, Arabisch en Engels.

Politieke landschap
Net als bij de vorige verkiezingen in 2013 is het politieke landschap in Israël zeer beweeglijk. Dit komt mede door de grote politieke onrust en onveiligheid in de omringende landen. Aan de andere kant vinden er hergroeperingen plaats in het politieke midden, wat het voor gematigde kiezers lastiger maakt om een partij te kiezen. Daarom zijn deze verkiezingen belangrijker dan ooit.

Dertig stellingen
Het Israëlische Kieskompas bestaat uit dertig stellingen die de belangrijkste verkiezingsthema’s omvatten. Hierbij neemt het thema veiligheid uiteraard een grote rol in. Door het beantwoorden van de dertig stellingen worden de bezoekers in het Israëlische politieke landschap geplaatst, te midden van de deelnemende partijen. Op deze manier wordt duidelijk zichtbaar welke partijen dichtbij de gebruiker staan, en welke juist niet. Vervolgens kunnen alle partijstandpunten met één klik tot in detail worden bekeken.

Wetenschappelijk onderzoek
Zoals altijd werkt Kieskompas samen met gerenommeerde wetenschappers uit zowel Nederland als Israël om de stellingen voor het Kieskompas te ontwikkelen en wetenschappelijk verkiezingsonderzoek te doen. Op basis van de beantwoorde stellingen kan Kieskompas analyseren welke onderwerpen het meest controversieel zijn en waarover een brede consensus ontstaan.

Verkiezingsavond CIDI
Op 17 maart om 19.30 uur organiseert het CIDI in samenwerking met Kieskompas een verkiezingsavond in de Rode Hoed te Amsterdam. Tijdens deze avond worden interessante data en statistieken over de meningen en attitudes van Kieskompas-gebruikers gepresenteerd door Nachshon Rodrigues Pereira.
De dag voor de verkiezingen zal Kieskompas-directeur André Krouwel een uitgebreide presentatie geven met een analyse van de data verzameld met het Kieskompas Israël 2015 op de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.

Waterschapsverkiezingen 2015

Screen Shot 2015-03-19 at 17.11.41

 

Kiezers kunnen van 11 februari terecht op de website van het Kieskompas voor stemhulp bij de waterschap verkiezingen. 18 maart vonden verkiezingen plaats in 22 waterschappen, tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen. Het was voor het eerst dat er in het stemhokje voor het waterschapsbestuur gestemd kan worden, voorheen werd dit per post gedaan.

Het wetenschappelijke team van Kieskompas aan de Vrije Universiteit Amsterdam maakte voor elk waterschap een Kieskompas waarmee kiezers kunnen zien welke partij het beste past bij de eigen opvattingen. Het Kieskompas Waterschapsverkiezingen 2015 werd gelanceerd in Lelystad. Hier lichtte Kieskompas-directeur André Krouwel de meest controversiële kwesties toe en liet hij zien waar de verkiezingsstrijd inhoudelijk over ging. Ook vond er een scholierendebat plaats over water(schaps)gerelateerde stellingen, waaraan vijfhonderd leerlingen uit heel Nederland aan deelnamen.

Belangrijke waterschaps- en regionale kwesties
Op het gebied van waterbeheer valt er bijvoorbeeld te kiezen tussen hogere dijken of meer ruimte voor het water. Wordt een lage waterstand aangehouden die goed is voor de landbouw of kies je voor een hoger peil, goed tegen verdroging? Waterbeheer is een technisch instrument om Nederland economisch en fysiek veilig en droog te houden, maar kan daarnaast worden ingezet ter ondersteuning van bijvoorbeeld natuur en recreatiedoelen. Ook lokale onderwerpen staan centraal in het Kieskompas. In waterschappen aan zee spelen andere zaken dan in gebieden met veel veengronden. Wat doet het waterschap er aan om te zorgen dat kelders en huizen van bewoners niet onderlopen? Hoe schoon is het open zwemwater? Mogen ganzen worden afgeschoten en muskusratten worden gevangen?

Na het beantwoorden van dertig stellingen over belangrijke lokale onderwerpen worden bezoekers van Kieskompas in het politieke landschap van hun waterschap geplaatst, te midden van de deelnemende partijen. Met één muisklik worden alle partijposities en de onderbouwingen uit de verkiezingsprogramma’s zichtbaar. Zo kunnen kiezers hun opvattingen op ieder gewenst onderwerp vergelijken met die van de politieke partijen in hun waterschap. Er zijn aanzienlijke verschillen op belangrijke thema’s in de waterschappen: van waterkwaliteit, natuur en milieu, cultuur, economie en landbouw tot de hoogte van de belastingen.

Van Goghbeurs voor directeur Kieskompas André Krouwel

Samen met collega’s van het Institut d’etudes politiques de Paris, Sciences Po, heeft Kieskompas-directeur Andre Krouwel een Van Goghbeurs ontvangen om vergelijkend onderzoek te doen naar kiezersbewegingen in Frankrijk en Nederland. De vijf beste onderzoeksvoorstellen, waaronder die van Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam, werden deze week gepresenteerd op de Franse Ambassade in Den Haag.

Van Goghprogramma
Het Van Goghprogramma wordt gefinancierd door het Nuffic in samenwerking met stichting Ammodo en stimuleert wetenschappelijke samenwerking tussen Nederlandse en Franse onderzoekers. De beurs wordt toegekend aan excellente onderzoekers met internationale zichtbaarheid die baanbrekend onderzoek doen. Ook is actieve deelname van jonge onderzoekers als promovendi en postdocs een belangrijke voorwaarde. Jaarlijks ontvangen vijftien a  twintig onderzoeksteams een donatie. De onderzoeksteams krijgen de gelegenheid elkaar te bezoeken en gebruik te maken van elkaars onderzoeksfaciliteiten.

Onderzoek naar partijvoorkeuren in Nederland en Frankrijk
Samen met het Franse instituut voor politicologisch onderzoek (CEVIPOF) verbonden aan de Sciences Po gaat Kieskompas de structuur van politieke overtuigingen van Franse en Nederlandse kiezers in kaart brengen. Met wetenschappers Bruno Cautres en Thomas Vitiello wordt vooral ingezoomd op negatieve politieke attitudes ten aanzien van de politieke elites en het project van Europese eenwording. Zowel in Frankrijk als in Nederland zijn succesvolle anti-immigratie partijen opgekomen die appelleren aan grote delen van het electoraat. Het meerderheidskiesstelsel is Frankrijk heeft echter een ander effect dan het open partijenstelsel in Nederland zonder kiesdrempel voor nieuwe en radicale partijen. De wetenschappers gaan de invloed van deze politieke en institutionele factoren op het stemgedrag van kiezers meten, naast economische en sociale factoren.

Kieskompas lanceert kieshulp voor Provinciale Statenverkiezingen Utrecht

Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Het wetenschappelijke team van Kieskompas aan de Vrije Universiteit Amsterdam laat zien dat er echt wat valt te kiezen. Kiskompas heeft voor de verkiezingen in de Provincie Utrecht een stemhulp gemaakt waarmee kiezers kunnen zien welke partij het beste past bij de eigen opvattingen.

“Niets minder dan de toekomst van het kabinet staat op het spel, omdat deze een werkbare meerderheid in de Eerste Kamer nodig heeft,” zegt André Krouwel, VU-politicoloog en directeur van Kieskompas.

Vandaag wordt het Kieskompas Utrecht gelanceerd tijdens een rechtstreekse uitzending van RTV Utrecht. Daarin zal André Krouwel laten zien wat de meest controversiële issues zijn en waar deze verkiezingsstrijd inhoudelijk over gaat. In de weken tot aan de verkiezingen gaat het Kieskompas-team hard aan de slag om belangrijke vraagstukken onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk kiezers.

Belangrijkste regionale issues

Krouwel: “Via de Provinciale Statenverkiezingen wordt de Eerste Kamer gekozen en dus gaat het ook over de landelijke politieke issues, maar deze verkiezingen gaan over veel meer. De provincie beslist over veel vraagstukken die direct de leefomgeving van burgers beïnvloeden. Moeten er naar kleine dorpen regelmatig bussen blijven rijden en wat mag dat kosten? Mogen snelwegen verbreed worden of moeten juist meer fietspaden worden aangelegd? Moeten duurzame initiatieven financieel gesteund worden? Mag er worden bezuinigd op cultuur?”

Op al deze belangrijke onderwerpen heeft Kieskompas de partijverschillen in kaart gebracht en alle politieke partijen in het politieke landschap van Utrecht geplaatst. Er zijn aanzienlijke verschillen op belangrijke thema’s in de provincie: van duurzaamheid, milieu en verkeer, landschap, kunst en cultuur tot de hoogte van de belastingen.

Direct inzicht in partijposities

Op basis van diepgravend onderzoek heeft Kieskompas – in samenwerking met alle politieke partijen – dertig heldere stellingen over belangrijke regionale onderwerpen ontwikkeld die de persoonlijke overtuigingen van gebruikers vergelijkt met de officiële standpunten van de partijen. Na het beantwoorden van de dertig stellingen worden kiezers geplaatst in het politieke landschap van Utrecht, te midden van alle deelnemende partijen. Kieskompas is hierbij volledig transparant: met één simpele muisklik worden alle partijposities en onderbouwingen zichtbaar. Zo kunnen kiezers hun opvattingen op ieder gewenst onderwerp vergelijken met die van de politieke partijen in Utrecht.

Het Kieskompas voor de provincie Utrecht is vanaf vandaag te bereiken via utrecht2015.kieskompas.nl

Kieskompas brengt nieuwe politieke landschap Alkmaar in kaart

alkmaar2014

Op 19 november kiezen bewoners van Alkmaar een nieuwe gemeenteraad. Door de samenvoeging van de gemeente Alkmaar met Schermer en Graft-De Rijp zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven en er staat veel op het spel. Zowel grootstedelijke vraagstukken als de problematiek van kleinere dorpen komt nu samen in één gemeente. Er valt daarom echt iets te kiezen. Net als in 2010 heeft het wetenschappelijke team van Kieskompas aan de VU een stemhulp gemaakt om kiezers in Alkmaar te helpen de partij te kiezen die het beste past bij de eigen opvattingen.

Zaterdag 25 oktober lanceert Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar, deze stemhulp samen met Kieskompas-directeur André Krouwel tijdens het OPEN stadHUIS. De komende weken gaat het Kieskompas-team hard aan de slag om de lokale politieke vraagstukken onder de aandacht van zoveel mogelijk kiezers te brengen. Het Kieskompas voor de nieuwe gemeente Alkmaar is te bereiken via www.alkmaar.kieskompas.nl.

Belangrijkste lokale issues
Door de fusie van Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp op 1 januari 2015 ontstaat de nieuwe gemeente Alkmaar waar lokale politici voor grote uitdagingen staan. In die nieuwe gemeente komen sociale vraagstukken van oude wijken en ruimtelijke kwesties van groene buitengebieden bij elkaar. De politieke partijen hebben zeer uiteenlopende ideeën over de oplossing voor de verschillende dilemma’s waar het nieuwe gemeentebestuur voor komt te staan.

Direct inzicht in partijposities
Het onderzoek naar de partijverschillen door Kieskompas toont aan dat de politieke partijen in Alkmaar flink verschillen op belangrijkste lokale issues in de gemeente: van veiligheid, verkeer, toerisme, zorg en sociale voorzieningen tot de hoogte van lokale lasten. Op basis van dit onderzoek heeft Kieskompas in samenwerking met alle partijen dertig heldere stellingen over belangrijke lokale onderwerpen ontwikkeld die de persoonlijke overtuigingen van gebruikers vergelijkt met de officiële standpunten van de partijen. Na het beantwoorden van de dertig vragen worden kiezers in het politieke landschap van Alkmaar geplaatst, te midden van alle deelnemende partijen. Kieskompas is hierbij volledig transparant: met één simpele muisklik worden alle partijposities en onderbouwingen zichtbaar. Zo kunnen kiezers hun opvattingen op ieder gewenst onderwerp vergelijken met die van de politieke partijen in Alkmaar.