ds

Wat is Kieskompas?

Bij Kieskompas brengen we politieke en maatschappelijke opinies in beeld. Dat doen we door online (en offline) kieshulpen in te zetten, gericht panelonderzoek uit te voeren en door events te organiseren.

Onze bekendste tool is het Kieskompas. Daarmee informeren we in de eerste plaats inwoners, maar genereren we ook heel veel data, waarmee wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. De data verwerken we daarnaast tot interessante en relevante content voor de media. Het Kieskompas is dus niet zomaar een tool. Het speelt als stemhulp een belangrijke rol bij verkiezingen. Met onze Kieskompassen maken we verkiezingen inzichtelijk, laten we zien wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. En zo helpen we kiezers met het maken van een weloverwogen keuze. Met een hogere opkomst als een prettig bijeffect.

Kieskompas heeft wetenschappelijke roots en is ingebed in de academische gemeenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het werkt volgens een beproefde wetenschappelijke methodiek en is volstrekt onafhankelijk. We opereren internationaal: sinds onze oprichting in 2006 hebben ruim 45 miljoen mensen in meer dan 50 landen een van onze Kieskompassen ingevuld.

Het bedrijf Kieskompas wordt gevormd door een groep betrokken en enthousiaste wetenschappers, fighting political analphabetism.

Onze producten

ONLINE KIESKOMPAS

Het online Kieskompas is een onafhankelijke en objectieve online applicatie waarmee kiezers hun eigen politieke opvattingen kunnen vergelijken met de officiële standpunten van politieke partijen. Kieskompas geeft bezoekers geen dwingend ‘stemadvies’, maar plaatst hen (op basis van hun antwoorden op 30 stellingen over de belangrijkste politieke vraagstukken) in het politieke landschap te midden van alle partijen. De plaatsing van de politieke partijen gebeurt op basis van een beproefde wetenschappelijke methode.

Wilt u meer weten over het Kieskompas voor de gemeenteraadsverkiezingen? We leggen het u graag uit in deze flyer!

DATA DRIVEN JOURNALISM

Onze Kieskompassen en panelonderzoeken verzamelen belangrijke en wetenschappelijk relevante data over partijposities en bieden een waardevolle kijk in de (plaatselijke) opiniestructuren. Door deze unieke en interessante informatie met lokale, regionale en landelijke media te delen kunnen nieuwsberichten, informatieve achtergrondverhalen en zelfs complete programmaformats ontwikkeld worden.

Regelmatig zijn mediapartijen dan ook opdrachtgever voor een Kieskompas en/of voor het uitvoeren van gericht panelonderzoek. In overleg met de redacties stellen we onderwerpen vast, waarover Kieskompas data en analyses gaat aanleveren. Deze mediacontent stelt redacties in staat om unieke, relevante en onderscheidende verhalen te maken. Dat noemen we data driven journalism, erg belangrijk in tijden van fake news!

Bent u geïnteresseerd in interessante en unieke informatie om nieuwsberichten, informatieve achtergrondverhalen of zelfs complete programmaformats te onwikkelen? Neem dan contact op via info@kieskompas.nl. Een leuk voorbeeld is dit artikel van Omroep Gelderland.

ONDERZOEK, OOK VOOR U!

Onze kieshulpen en andere tools verzamelen belangrijke en wetenschappelijk relevante data over partijposities en genereren diverse waardevolle databases met gebruikersdata. Heel veel wetenschappers en organisaties maken gebruik van deze data voor wetenschappelijk onderzoek of beleidsontwikkeling.

Wetenschappelijk onderzoek voor beleidsontwikkeling
Kieskompas voert (uitgebreide) wetenschappelijke onderzoeken uit. Dat doen we bijvoorbeeld om overheden bij te staan bij beleidsvorming omtrent opkomstbevordering of  democratische vernieuwing. Zo komen we er achter wat hen bezighoud en wat ze belangrijk vinden. Belangrijke informatie voor bestuurders en beleidsmakers om de juiste beslissingen te maken. Die opiniestructuren kunnen ook organisaties helpen om input te leveren voor beleidsontwikkeling. Zo voerden we bijvoorbeeld onderzoek uit naar de mening van de Nederlander over de veestapel in Nederland of de kolenoverslag in Rotterdam.

Wetenschappelijk onderzoek, ook voor U
Dankzij de Kieskompassen in meer dan 45 landen beschikt Kieskompas over uitgebreide panels van respondenten. We raadplegen hen geregeld om meer inzicht te krijgen in maatschappelijke en politieke opinies. We bieden ook academici en studenten een platform om hun onderzoek op een wetenschappelijk verantwoorde manier uit te voeren. We staan hierbij voor onderzoek op maat! Kieskompas kan je helpen met het opstellen van je wetenschappelijk verantwoorde vragenlijst. We voeren uitgebreide analyses uit op de verzamelde data en leveren een uiterst inzichtelijk rapport van de resultaten! 

Bent u geïnteresseerd om een aantal maatschappelijk en politiek geëngageerde vragen in ons panel mee te laten lopen of wilt u een uitgebreid onderzoek (laten) uitvoeren? Stuur ons even een mailtje via info@kieskompas.nl, en dan vertellen we je graag meer over de mogelijkheden!

KIESKOMPAS EVENTS

Kieskompas organiseert verschillende live events, gebaseerd op de systematiek van de online variant van het Kieskompas. Tijdens deze events gaan de deelnemers letterlijk de vloer op. Op de vloer liggen grote kleurrijke Kieskompas-matten die overeenkomen met de vijf antwoordmogelijkheden: helemaal mee eens, mee eens, neutraal, niet mee eens, helemaal niet mee eens.

Dit opzet is uitgewerkt in twee aparte formats: ‘het Levend Kieskompas-debat’ en het ‘Kieskompas in de klas’. Tijdens het Kieskompas-debat nemen lijsttrekkers of andere politici plaats op de matten, en dienen zij aan de hand van stellingen hun positie te vertegenwoordigen. Het Kieskompas in de klas nodigt leerlingen actief uit om plaats te nemen op de positie die hun mening omtrent de stellingen het beste weergeeft. De stellingen zijn toegespitst op de specifieke leefwereld van jongeren en maatschappelijke issues in hun schoolomgeving.

Beide formats kunnen natuurlijk door elkaar lopen, waarbij lijsttrekkers samen met de jongeren positie nemen op de Kieskompas-matten.

POLITIEKE PERSONA

Wat voor politiek persona ben jij? Op basis van uitvoerig onderzoek clusters Kieskompas politiek-maatschappelijke opvattingen en overtuigingen, en worden deze teruggebracht tot verschillende politieke persona's. Via een online tool kom je uit bij de politieke persona die past bij jou en kun je jezelf met de andere persona's vergelijken. De persona-applicatie van het Kieskompas is daardoor het hele jaar lang interessant en relevant, omdat het niet gebonden is aan een verkiezing. Deze tool bevordert het politieke bewustzijn en levert inzicht op over verschillen en overeenkomsten in vergelijking met anderen. Lees meer over ons project in Australie in The Sydney Morning Herald.

Panelonderzoek

Aanmelden panel

Hoe gaan wij met uw gegevens om?

Panelonderzoeken Kieskompas
Bij Kieskompas brengen we politieke en maatschappelijke opinies in beeld. Dat doen we via gericht panelonderzoek en de bekende ‘Kieskompassen’. Door deze interessante en unieke informatie met lokale, regionale en landelijke media te delen kunnen nieuwsberichten, informatieve achtergrondverhalen en zelfs complete programmaformats ontwikkeld worden. Op deze manier worden inwoners optimaal geïnformeerd en bij de politiek en desbetreffende verkiezing betrokken. Het gaat hierbij altijd om de inhoud - in tegenstelling tot het dominante 'horse-race news (wie wint of verliest) en 'conflict news' (wie mag elkaar niet?) Wij leveren analyses op inhoudelijke issues: waar staan partijen voor en wat zijn de opinies van verschillende kiezersgroepen?

Kieskompas voert daarnaast ook (uitgebreide) wetenschappelijke onderzoeken uit. Dat doen we bijvoorbeeld om overheden bij te staan bij beleidsvorming. Het gaat hierbij om onderwerpen als situationele niet-stemmers of democratische vernieuwing, maar ook over opiniestructuren die uit de Kieskompassen of panelonderzoek naar voor komen. Die opiniestructuren kunnen ook organisaties helpen om input te leveren voor beleidsontwikkeling. Zo voerden we bijvoorbeeld onderzoek uit naar de mening van de Nederlander over de veestapel in Nederland of de kolenoverslag in Rotterdam. 

Bent u geïnteresseerd om een aantal maatschappelijk en politiek geëngageerde vragen in ons panel mee te laten lopen of wilt u graag een onderzoek (laten) uitvoeren? Kijk dan even hierboven bij 'Onze producten' of stuur ons een mailtje naar info@kieskompas.nl, en dan vertellen we je graag meer over de mogelijkheden!

Aanmelden voor het Kieskompas-panel
Kieskompas voert wetenschappelijk onderzoek uit. En daar kunt u aan bijdragen! Af en toe ontvangt u dan van ons een interessante vragenlijst over politieke of maatschappelijke ontwikkelingen. Zo helpt u wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek een stapje vooruit. Mooi, toch?

Wanneer u zich aanmeldt, worden uw gegevens verwerkt en voor niet meer dan 15 jaar opgeslagen. U kunt zich op elk moment voor het Kieskompas-panel afmelden door een mail te sturen naar info@kieskompas.nl of onderaan bij één van de mails op de 'afmeldknop' te klikken.

Recente Kieskompassen en onderzoeken

Wahl-kompass Hessen 2018

Navigatore Elettorale. VAA

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Public perceptions towards taxing digital companies in six countries

Raadsleden: we verliezen macht door samenwerkingsverbanden (Omroep Gelderland)

Meerderheid Kieskompas-bezoekers voor voorrang van A'dammers op woningmarkt (AT5)

Kieskompas: Rutte blijft favoriet als premier

Milieu en klimaat belangrijk bij uitbrengen stem, blijkt uit enquête

Frankfurt Wahl-kompass. VAA

Wat voor soort Aussie ben jij? Australie 2017

EUVOX. EU parliamentary elections 2014. VAA

Midden-Groningen Gemeenteraadsverkiezingen 2017

Niedersachsen LandesWahlKompass. Deelstaatverkiezing Nedersaksen 2017

UvA studentenraadverkiezingen 2017

Britse Lagerhuisverkiezingen 2017

Primaries of the left France 2017. VAA

Politieke persona's in Iran 2017

BundesWahlKompass. Duitse Bondsdagverkiezingen 2017. VAA

Franse presidentsverkiezingen 2017

VVD werd bijna iedere verkiezing conservatiever

Iframe

De Kieskompas VAA (Voting Advice Application) is waarschijnlijk de meest befaamde dienst die Kieskompas aanbiedt. Met deze tool stellen we iedereen in staat om hun eigen positie te ontdekken in het politieke landschap van de desbetreffende verkiezingen. In 30 stellingen worden de meest relevante onderwerpen van de verkiezing getoond, waarbij geantwoord kan worden middels een 5-punt antwoord-schaal. Na het doorlopen van de applicatie kan men het landschap aanpassen door te filteren op de voor hem of haar meest relevante thema’s. Daarnaast kan ook gezien worden hoe sterk de gegeven antwoorden overlappen met de participerende kandidaten of partijen, de antwoorden zijn geverifieerd door rechtvaardigingen die gegeven zijn door de vertegenwoordigers.
 
De tool is daarnaast ook ontwikkeld als iframe, welke geïntegreerd kan worden in de websites van de partners van Kieskompas en andere media. Dit zorgt onder andere voor meer traffic én een langere verblijfsduur op de website! Voor kranten is het een uitstekende manier om de gebruiker meer inzichten te geven, waardevolle interactie aan te bieden en advertentie-inkomsten te doen stijgen. 
 
De iframe wordt in 2 afmetingen aangeboden, klein (600x580px) en groot (900x809px). U kunt als partner kiezen voor de iframe die het beste bij u past. Wilt u uw gebruikers meer inzicht geven in de regionale of nationale verkiezingen? Twijfel niet om ons te contacteren via info@kieskompas.nl. We staan voor u klaar om de diverse mogelijkheden te onderzoeken!

Team

André Krouwel

Oprichter en academisch adviseur

Willem Blanken

Directeur

Oscar Moreda Laguna

Operations manager

Yordan Kutiyski

Datamanager en onderzoekscoördinator

Tom Etienne

Projectmanager

Philipp Thomeczek

Projectmanager

Max Boiten

Wetenschappelijke ondersteuning

Jeroen van Lindert

Projectmanager

Beau Etienne Remerij

Junior data archivist

Partners

Voor wie?