Kieskompas tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2021

Kieskompas is met verschillende stemhulpen en tools volop aanwezig in de aanloop naar de verkiezingen. Maar wij zijn vast niet de enige stemhulp. Daarom is het goed om het volgende over ons te weten:

  • Kieskompas is een onafhankelijk onderzoeksinstituut met wetenschappelijke roots.
  • De Kieskompas-stemhulp wordt gemaakt volgens een beproefde wetenschappelijke methode.
  • Het Kieskompas is de enige stemhulp waarbij alle standpunten van de politieke partijen worden gecontroleerd aan de hand van officiële partijdocumentatie.
  • In het Kieskompas heb je vijf verschillende antwoordmogelijkheiden. Dat laat ruimte voor nuance, zonder aan betekenis in te leveren.
  • De uitkomst in het Kieskompas is geen stemadvies. Gebruikers krijgen dan ook geen ranking van partijen te zien waar hun antwoorden het meeste mee overeenkomen. Bij Kieskompas laten we de positie in het politieke landschap zien ten opzichte van de politieke partijen.

We vertellen je ook meer in onderstaande filmpje:

Welke stellingen komen in het Kieskompas?
De vraagstukken die in het Kieskompas komen worden geselecteerd door een team van wetenschappers. Dit gebeurt via de volgende stappen: (a) een team van experts identificeert de meest belangrijke kwesties deze verkiezingsperiode, op basis van nieuws, debatten, actuele uitdagingen, campagnes, standpunten en programma's; (b) Kieskompas bevraagt een representatief panel wat de belangrijkste issues en thema's zijn deze verkiezingen. Op basis van de thema’s die hierin naar voren komen én op basis van de belangrijkste actuele vraagstukken worden stellingen geformuleerd; (c) In panelonderzoek worden verschillende stellingen aan panelleden voorgelegd om te kijken of de stelling inderdaad van belang is dan wel juist geformuleerd is; én (d) we leggen de stellingen voor aan de partijen. Stellingen die niet splijten (d.w.z. waarbij partijen allemaal hetzelfde standpunt innemen) vallen hierbij veelal af.

Hoe worden de posities van politieke partijen in het Kieskompas bepaald?
Het Kieskompas wordt gemaakt op basis van een beproefde wetenschappelijke methode, die internationaal wordt gehanteerd door politieke onderzoekers. Voor het Kieskompas worden de posities van de partijen door experts bepaald (expertplaatsing), aan de hand van in de eerste plaats het verkiezingsprogramma en waar nodig andere partijbronnen. Alle stellingen worden vervolgens voorgelegd aan de politieke partijen met het verzoek om zich op de stellingen te plaatsen én een bron toe te voegen die deze positie laat zien (zelfplaatsing). Een team wetenschappers bij Kieskompas zal alle onderbouwingen nakijken op volledigheid en accuraatheid. Mochten bronnen niet kloppen of de plaatsing niet bevestigen, dan nemen wij contact op met de partijen. De definitieve verantwoordelijkheid van de posities van de partijen ligt bij het team van wetenschappers. Voor Kieskompas is het belangrijk dat gebruikers met één klik deze bron online kunnen raadplegen. Zo zorgen we voor een transparant en betrouwbaar Kieskompas.

Welke partijen worden opgenomen in het Kieskompas?
Bij landelijke verkiezingen nodigen wij politieke partijen uit die (1) bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen een zetel behaald hebben; en/of (2) vanaf november 2020 minimaal twee keer één zetel peilen in de Peilingwijzer. Hierbij gaan wij uit van de bovengrens in de foutenmarge in de peiling. Dat betekent dat wanneer een partij volgens de peiling 0 tot 1 zetel peilt, Kieskompas in dat geval uitgaat van één zetel.

Kieskompas is tijdens deze verkiezingen actief met zeven stemhulpen en tests. Wil je meer weten over de methodiek en de financiering, klik dan hier

Meer informatie over het bedrijf Kieskompas vind je hier. Geloof je het verder wel en wil je gewoon een stemhulp of test invullen? Klik dan hier.