Kieskompas in vijf Europese landen online
De politieke EU-landschappen in vijf landen anno 2019

Het onderzoeksinstituut Kieskompas heeft de positie van politieke partijen voor de Europese verkiezingen in vijf landen in kaart gebracht. Kieskompas gebruikt hiervoor het politieke landschap. Dit politieke landschap bestaat uit twee assen. De horizontale as gaat over sociaal-economische thema’s zoals werk, subsidies en belastingen. Bij de verticale as gaat het over sociaal-culturele onderwerpen, zoals opvattingen over immigratie en de houding ten opzichte van Europa.

Er is een stemhulp gemaakt voor Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zweden. De politieke partijen zijn door een team van lokale academische experts op de stellingen geplaatst. Dit gebeurt op basis van de wetenschappelijke methode van het Kieskompas. Alle plaatsingen zijn verantwoord aan de hand van officiële standpunten van de partijen. Deze bronnen zijn ook in de Kieskompassen te raadplegen. Dat maakt Kieskompas tot de meest betrouwbare stemhulp.

Benieuwd naar uw positie in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden of Italië? Doe het EU Kieskompas:

Nederland:      https://eu.kieskompas.nl

Duitsland:        https://europa.wahl-kompass.de

Frankrijk:         https://laboussole-europeenne.fr

Zweden:           https://www.aftonbladet.se/valkompassen

Italië:                https://europa.navigatoreelettorale.it

Gedurende de verkiezingscampagne zal Kieskompas berichten over opvallende trends en opinies. Houd hiervoor onze website en sociale media in de gaten.

Niet alle partijen die meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen zijn in de Kieskompassen meegenomen. In de methode van Kieskompas worden de partijen meegenomen die in het nationale parlement zitten én nieuwe partijen die gedurende enige tijd minimaal één zetel peilen.


Nederlandse Kieskompas Europese Parlementsverkiezingen

Bent u benieuwd naar uw positie in het Nederlandse politieke EU landschap? Doe het EU Kieskompas:eu.kieskompas.nl

Over Kieskompas

Bij Kieskompas brengen we politieke en maatschappelijke opinies in beeld. Met behulp van online tools en via gericht panelonderzoek. Kieskompas is volstrekt onafhankelijk, heeft wetenschappelijke roots en opereert internationaal. Meer dan 45 miljoen mensen in meer dan 40 landen hebben een Kieskompas ingevuld. Tijdens de Europese verkiezingen 2019 is Kieskompas actief in zeven verschillende landen. Kieskompas wordt gevormd door een groep betrokken en enthousiaste wetenschappers, fighting political analphabetism.

Voor meer informatie

Meer informatie vindt u in de Kieskompas-toolbox voor de Europese verkiezingen. Hier vindt u ook de uitleg om het Kieskompas op uw eigen website op te nemen middels een iFrame, net als enkele banners die u kunt gebruiken om naar het Kieskompas door te linken.