Alle instrumenten van Kieskompas zijn gemaakt op basis van beproefde wetenschappelijke methoden en gangbare inzichten. De stellingen zijn gekozen op basis van de relevantie in het huidige politieke en publieke debat. De formulering is zodanig dat er verschillen ontstaan tussen verschillende partijen. Alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten zijn opgenomen, plus nieuwe partijen die gedurende twee peilingen - volgens de Peilingwijzer - minimaal één zetel peilen. Hieronder vindt u de specifieke methodiek per stemhulp.
Kieskompas
Een team van wetenschappers heeft aan de hand van partijdocumentatie de posities van alle partijen op de stellingen bepaald (expertplaatsing), en dit afgezet tegen de manier waarop partijen dit zelf hebben gedaan (zelfplaatsing). Bij verschillende uitkomsten worden partijen om tekst en uitleg gevraagd. De uiteindelijke plaatsing vindt plaats door Kieskompas.
Thematische kompassen: zorg, wonen en onderwijs
De partijen zijn geplaatst op basis van controle van de aangeleverde bronnen bij de zelfplaatsing. Hierbij geldt dezelfde strenge procedure als bij het reguliere Kieskompas.
Kieskompas met Steffie
Deze stemhulp is precies hetzelfde als het reguliere Kieskompas, alleen nu met toelichtingen van avatar Steffie. De inhoud van het Kieskompas is volgens de reguliere wetenschappelijke methodiek samengesteld; dit geldt niet voor de uitleg die Steffie geeft. Die uitleg is samen met mensen uit de doelgroep ontwikkeld en valt buiten de verantwoordelijkheid van Kieskompas.
Populisme-meter
De stellingen en plaatsingen zijn ontwikkeld op basis van reeds bestaande vragenlijsten over populisme en expertplaatsingen in de Chapel Hill dataset, aangevuld met een enquête onder Nederlandse populisme-experts.
Zweefmeter
Het politieke landschap in de Zweefmeter toont de standpunten van Nederlandse politieke partijen met betrekking tot ongelijkheid en economische precariteit. Dit is volgens dezelfde methodiek vastgesteld als het reguliere Kieskompas. De dimensies van dit politieke landschap zijn gebaseerd op de belangrijkste doctrines in het (on)gelijkheidsdebat en het denken over een rechtvaardige samenleving.